Καλλιτέχνης : Iris Manta
Album : Mental Equations
Κυκλοφόρησε : 2014
Label : Not on Label
Format : CD, File, Streaming
Παραγωγή : Μάνος Ζαφειράκης
Mix : Μάνος Ζαφειράκης
Mastering : Γιάννης Χριστοδουλάτος – Sweetspot Productions
Machines used :
Kurzweil K2500
Lennar Digital Sylenth 1
Roland JP 8080

Σήμερα θα διαβάσετε (και θα ακούσετε) μια όχι τόσο πρόσφατη κυκλοφορία. Και οι λόγοι είναι ότι :

  • Δεν υποσχέθηκα ποτέ καινούριες κυκλοφορίες.
  • Το debut album του Iris Manta είναι πολύ καλό για να περάσει απαρατήρητο και α-review-ητο και είναι ευκαιρία να γίνει μέσα από το site του Viberated.

Στην τελική το ντόπιο προϊόν ηλεκτρονικής μουσικής είναι τόσο καλό που αν το θάψουμε εμείς οι ίδιοι, τα παιδιά μας θα μας κοιτάνε δακρυσμένα με ένα χαλασμένο volca στα χέρια και θα λένε “Γιατί μπαμπά;”. Δεν θέλω να το ζήσω αυτό.
Ο Μάνος Ζαφειράκης είναι μουσικός από το Ηράκλειο στην Κρήτη και όταν αποφάσισε ότι δεν μπορούν να τον εκφράσουν τα έγχορδα κι έπιασε τα synthesizers, το αποτέλεσμα είναι το πολύ καλό “Mental Equations”. Και σ’ευχαριστούμε πολύ Μάνο γι’ αυτή σου την απόφαση.
Το Mental Equations είναι το album που θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει ο J.M. Jarre ή σε κάποιο άλλο σύμπαν οι Royksopp. Με αρκετά βέβαια στοιχεία δανεισμένα από το genre της trance.

Παραθέτω playlist από το spotify όπου είναι μία από της πλατφόρμες που κυκλοφόρησε το album με διανομή CD Baby. Οπότε : no bandcamp here.

Πριν από όλα να πούμε ότι το album έχει εξαιρετικό ήχο και πολύ καλό mastering.

1. Mental Equations
Αρκετά pop στο άκουσμά του, το ομώνυμο track του album μας ανοίγει το ταξίδι στις διανοητικές εξισώσεις. Πολύ μελωδικό track με δύο μέρη σύνθεσης και υπέροχο lead στο δεύτερο μισό.

2. Absence
Δεν ξέρω για τι “απουσία” μπορεί να μιλάει εδώ ο Μάνος Ζαφειράκης, το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο track είναι πολύ μελαγχολικό. Η συνταγή λέει CD στο αυτοκίνητο, βάλτε δίπλα και “απουσία” κάποιου προσώπου και θα βρείτε κάτι από εσάς στο δεύτερο track αυτού του album. Sequenced βασικές μελωδίες, πολύ καλό lead με glides και κάποια ηχογράφηση φωνητικής μελωδίας.

3. Subatomic
Το Subatomic μας βάζει δυνατά σε ένα electronic mood τεεσσάρων τετάρτων με arpeggiated μπάσο, κλασσικό sequence μελωδίας με delay, αρκετά 90's στον ήχο του. Και στη μέση του track έχουμ μια απότο μη αλλαγή στη διάθεση, με αλλαγή μόνο των κρουστών και της αρμονίας όπου το track γίνεται πιο dark και ίσως πιο... trance. Το sequence που πρωταγωνιστεί εδώ έχεί όλα τα στοιχεία που θα μπορούσε να έχει ένα trance track των 90's. Χωρίς βέβαια να είναι trance. Πολύ χορευτικό κομμάτι.
4. Hypervelocity Stars
Σύμφωνα (πάντα) με το wikipedia, τα Hypervelocity Stars έχουν να κάνουν με τα stellar kinematics, τομέας που δεν έχω κάν ιδέα προφανώς, και σίγουρα απασχολεί το project Iris Manta τόσο στους τίτλους των tracks όσο στην αισθητική που αποδίδει. Αν και Hypervelocity, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία mid tempo παρ'όλ'αυτά σύνθεση, σχεδόν δεκάλεπτη και αρκετά ambient. Basslines και ηχοχρώματα στο στυλ των Royksopp τον καιρό του Junior. Άνετα το μπερδεύατε αν δε σας έλεγα ότι είναι Iris Manta.

5. Data Transmission
Η αρχή μου θυμίζει πολύ έντονα κάτι από Orbital και συγκεκριμένα στο soundtrack του Test Drive 4. Ξέρω, καμμενιά και αναρωτιέστε πού το θυμήθηκα. Γενικά καθόλου gamer, αλλά έτυχε να παίξω αυτό το παιγχνίδι τότε και μου είχε μείνει το πολύ καλό soundtrack. Παρ'όλ'αυτά το Data Transmission δεν προσφέρεται για soundtrack σε παιγχνίδι racing. Πολύ συναισθηματικό και όχι τόσο γρήγορο και aggressive, χαρακτηριστικά που έχουν τέτοιου είδους παιγχνίδια.

6. Allotropes
Γενικά (και επειδή κάποια πράγματα είναι υποκειμενικά), έχω ακούσει αυτό το album από το 2014 σχεδόν άπειρες φορές. Δικαιούμαι λοιπόν να πω κι εγώ ότι αυτό το track δεν είναι το δυνατό σημείο του album. Όχι γιατί είναι κακό track. Είναι πάρα πολύ καλό. Αλλά γιατί πιστεύω ότι δεν έχει κάτι να δώσει extra στο album. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο Mental Equations (90's χαοτικά pads, πολύ καλές super μελωδίες και sequences), απλά κάτι δε μου κάνει.

7. Entropia
Περίμενα πώς και πώς να φτάσω σε αυτό το track. Είναι αυτό που ξεχώρισα αμέσως από το πρώτο άκουσμα. Μπαίνει πολύ σίγουρα με χορευτική διάθεση που σε σημεία γίνεται mid tempo. Ερωτήσεις και απαντήσεις ανάμεσα στα ηχοχρώματα των leads, το ένα γίνεται η συνέχεια του άλλου φτιάχνοντας μια φοβερή space ατμόσφαιρα. Σε όλα αυτά βάλτε και τα 80's toms που κάνουν τίου τίου (τύπου Linn Drum ήχοι toms) κι έχουμε το Entropia το οποίο βρίσκεται και στην bandcamp συλλογή του περιοδικού Side Line με τίτλο Face the Beat : Session 3.

Κλείνοντας να πω και δυο πράγματα για το artwork του δίσκου. Το έχει επιμεληθεί ο Ηρακλής Χωραϊτης σε μια εξαιρετική δουλειά στα πλαίσια της ατμόσφαιρας που δημιουργεί το album του Iris Manta με έναν τύπο χωρίς σώμα παλεύοντας με έναν παράδοξο κύβο.
Εντύπωση μου έκαναν τα γεωμετρικά σχήματα δίπλα στα ονόματα των tracks, όπου το πρώτο track έχει έναν κύκλο, το δεύτερο αρχίζει και αποκτά γωνίες, το τρίτο έχει περισσότερες και ούτω καθ'έξής, που το απειροστό track (αν υπήρχε) θα είχε πάλι κύκλο για σύμβολο. Mindfucking.


Το album μπορείτε να το βρείτε digital από το CD baby και άλλες πλατφόρμες downloading καθώς και σε digipack έκδοση CD κατευθείαν στο email irismanta@hotmail.com

Sotiris Laskaris

Sotiris Laskaris

Sound engineer with a passion about electronic music.
Sotiris Laskaris