Καλλιτέχνης : Ioannis Savvaidis
Album : NSA Trusted Networks
Κυκλοφόρησε : 21 Νοεμβρίου 2016
Label : Lower Parts
Format : 12'' Vinyl, File
Παραγωγή : Ιωάννης Σαββαΐδης
Mix : Ιωάννης Σαββαΐδης
Mastering : Marco Antonio Spaventi
Machines used :

  • Yamaha AN1X
  • Yamaha RM1X
  • Moog Mother 32
  • Korg Microkorg

 

Λίγο καθυστερημένα γράφω αυτό review, σε σχέση με την κυκλοφορία του δίσκου, αλλά τώρα ήρθε στα χέρια μου το vinyl, και γενικά προτιμώ να κάνω review στο μέσο για το οποίο κυρίως προοριζόταν το album.

Πρώτο review σε ablum που βγήκε από τη Lower Parts και θα ακολουθήσουν κι άλλα, καθ'ότι το label είναι από τα παραγωγικότερα σε κυκλοφορίες. Κι έχουμε ακούσει πάρα πολύ καλά πράγματα από εκεί, κυρίως στον χώρο του Acid, Techno (και Acid Techno). Κάποιες φορές όμως παρακλίνει στο στυλ της και κυκλοφορεί διαφορετικού στυλ ηλεκτρονική μουσική, με μεγάλο ενδιαφέρον μπορώ να πω. Μία από αυτές τις κυκλοφορίες είναι το “NSA Trusted Networks” από τον Ιωάννη Σαββαΐδη.

Στο πικάπ

 

Το “NSA Trusted Networks” είναι επί της ουσίας ένα ambient album βασισμένο εξ'ολοκλήρου σε analog style sequences όπως ακούσαμε σε αντίστοιχου στυλ μουσικής της δεκαετίας του '60 και του '70 (Berlin School κ.τ.λ.). Είναι ηχογραφημένο live και είναι πραγματικά πολύ καλά δουλεμένο τόσο σε στήσιμο όσο και ηχοχρωματικά.

4 tracks μας προσφέρει ο Ιωάννης Σαββαΐδης με computer related τίτλους και σχετικά μεγάλα σε διάρκεια για απολαυστική ambient εμπειρία.

1. GE 645 Mainframe Computers

Τίτλος εμπνευσμένος από μοντέλο mainframe της General Electric στη δεκαετία του '60, που, απ'οσα διαβάζω στη wikipedia, mainframe computer ήταν κάτι σαν server, όπου αποθήκευε κι επεξεργαζόταν μεγάλο όγκο δεδομένων. Το track είναι αρκετά μονότονο, έχοντας ένα βασικό sequence και αρκετούς αυτοσχεδιασμούς σε pads γύρω από ένα βασικό chord. Ακούμε πού και πού κι ένα ride με delay. Ίσως το πιο “σκληρό” ηχοχρωματικά track του EP.

GE 645 Mainframe computer

2. IBM 2870

Αυτό μπορεί να είναι και το αγαπημένο μου track. Έχει Band Pass με LFO στο βασικό sequence, και αυτοσχεδιαστικό pad που θυμίζει υπερβολικά πολύ τα ambient tracks του Burzum (όσοι κάνατε ή κάνετε θητεία στο Black Metal, γνωρίζετε τι λέω). Πολύ μελαγχολικό track, παγωμένο κατ'ευθείαν από Σκανδιναβία (ευτυχώς κάποιοι δεν είναι τόσο μεσογειακοί στο attitude) και detuned προς το τέλος του. Ο τίτλος από server της IBM.

3. IEE 802

Ίδιο ακριβώς στυλ με το προηγούμενο track, λίγο πιο απογοητευμένο και απελπισμένο. Οι μελωδίες του στα lead φωνάζουν “άντε γαμηθείτε”. Ο τίτλος πρόκειται για δικτυακό πρωτόκολλο (εκεί που ανήκει και το wi-fi), αλλά σίγουρα είναι τυπογραφικό λάθος, γιατί κανονικά είναι IEEE 802, αλλά “άντε γαμηθείτε”.

4. NSA Trusted Networks

Ομώνυμο track και το πιο minimal. Ο τίτλος είναι από ένα βιβλίο κάποιων εκδόσεων της Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α. στα 80's και 90's

Μπορεί να έχει διαφορετικές συνθέσεις αλλά τα tracks είναι ακριβώς στο ίδιο στυλ και το album ακούγεται ολόκληρο και φυσικά αλλάζεις συνεχώς πλευρές στο 12ιντσο γιατί δε θες να τελειώσει. Και δεν τελειώνει. Κάθε φορά ανακαλύπτεις πολλά πράγματα μέσα σε αυτό το διαστημικής παγωμένης ατμόσφαιρας EP.

Το αρκετά minimal artwork του δίσκου δημιούργησε και επιμελήθηκε το layer based human activities που κάνει artworks για διάφορους electronic τύπους (Талос, Ekke, Maps and Diagrams) Το βινύλιο έρχεται με ένα διπλωμένο Α3 poster.

Sotiris Laskaris

Sotiris Laskaris

Sound engineer with a passion about electronic music.
Sotiris Laskaris

Latest posts by Sotiris Laskaris (see all)