Actions have reactions, don't be quick to judge

You may not know the harships people don't speak of 
It's best to step back, and observe with couth 
For we all must meet our moment of truth...

Read More

guru5Ο Keith Edward Elam (July 17, 1961 – April 19, 2010) γνωστός σε όλους μας ως Guru (Gifted Unlimited Rhymes Universal), κλείνει σήμερα 5 χρόνια από τον θάνατό του απ καρκίνο στα 43 του.Ένας απο τους πιο χαρισματικούς και ταλαντούχους στιχογράφους και mc τον οποίο η σκηνή αυτή ανέδειξε.

Όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει στίχους του και έχουμε λιώσει κομμάτια του είτε από άλλα project είτε σαν Gangstarr και έχουμε φωνάξει "Βig L RIP" σε κάποιο μαγαζί λίγο πριν μπει το "Full Clip". Θυμόμαστε την ανατριχίλα και το δέος που νοιώσαμε όταν τον είδαμε live το 2004 στην σκηνή του An Club. Ο τύπος ανέβηκε ολομόναχος και γέμιζε την σκηνή για τα καλά με την παρουσία του. Σωστός, μετρημένος και με μαθήματα ζωής για όλους στα στιχάκια του.Όσα μεγάλα group και αν είδα μέχρι τώρα, ανεξαρτήτου είδους, τον Guru θα τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας σαν Godfather of Rap και την βραδιά εκείνη σαν κάτι μαγικό. Σε αυτό το σημείο ένα ευχαριστώ στον Dj Alx και όσους είχαν βάλει το χεράκι τους να τον δούμε ζωντανά γιατί τότε τα καλά hip hop live όντως ήταν λίγα.

Θεωρούμε λίγο βαρετό να μπούμε στην διαδικασία να αναρωτηθούμε κάτα πόσο θα βρεθεί κάποιος να καλύψει το κενό που άφησε πίσω το πρώην μέλος των Gangstarr καθώς έχει τόση σημασία όσο και το τι χρώμα τάπες φοράει ο Μπάρκογλου του Λεβαδειακού. Ο Guru μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος rapper του μάταιου τούτου κόσμου, όπως ο ODB άλλωστε, αλλά ήταν σίγουρα μοναδικός. Όπως ο ODB άλλωστε. Δίχως ποτέ να προκαλέσει, θα μείνει στην μνήμη όλων ως ένας ιδιαίτερα low profile mc μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον που τονίζει συνεχώς τον εγωισμό του.

Αποτέλεσε το 50% ενός εκ των θρυλικότερων groups στην διεθνή ραπ ιστορία αφήνοντας πίσω του δίσκους για κάθε γούστο, από το Daily Operation (που είναι ο αγαπημένος δίσκος του Πίκπα) μέχρι το The Ownerz (που δεν είναι ο αγαπημένος δίσκος του Πίκπα)  και κουπλέ για πολύ μελέτη, ενώ κανείς δε θα μπορούσε να μην λάβει υπόψιν την σειρά των Jazzmatazz τα οποία αποτελούν πραγματικά μουσικά αριστουργήματα (ειδικά τα δύο πρώτα) πέρα από κάθε στενό rap όριο. Πλην του ψυχολογικού και του συναισθηματικού κενού λοιπόν, δεν διακρίνουμε κάποια άλλη τρύπα που να άφησε πίσω του ο Guru η οποία πρέπει να καλυφθεί κιόλας. Τουλάχιστον στα πλαίσια της μουσικής του.

Καλλιτέχνης με την ευρεία έννοια, γνώστης της καλής μαύρης μουσικής, ο Guru που πέραν των δεδομένων battle στιγμών του άνηκε στην κατηγορία των rappers που αποτελούσαν τα καλύτερα επιχειρήματα κάποιου προκειμένου να υπερασπιστεί την αβάσταχτα παρεξηγημένη rap μουσική. Είναι λίγο σκιώδες το αν ο rapper από την Βοστώνη ένιωθε πιο πολύ ταγμένος στην rap ή στην jazz μουσική. Είναι αξιοπερίεργο πάντως το γεγονός πως το ελληνικό κοινό έδειξε να αδιαφορεί εντελώς για τον Guru των Jazzmatazz σε αντίθεση με τον Guru των Gangstarr. Βέβαια δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για έναν rap ακροατή να παραμερίσει τα beats του DJ Premier ακόμα κι αν από την άλλη πλευρά παρελάυνουν εξέχουσες jazz προσωπικότητες. Επιπλέον διαπιστώνουμε ότι μιλάμε για έναν artist που είχε το μοναδικό, κατά την γνώμη μας, προνόμιο να μπορεί να είναι αγαπητός χωρίς να διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις την πρώτη θέση στην λίστα των GOAT, αφού τα φαβορί του εν λόγω τίτλου ήταν και είναι πολύ πιο φαντεζί από αυτόν. Πολλοί ενδεχομένως να διαφωνήσουν. Δε βαριέσαι, πάντα θα υπάρχει κάποιος να διαφωνήσει.

Οff the record, πιστεύουμε ακράδαντα πως ανά τα διεθνή αλλά και εγχώρια forums πολλοί θα μπουν στο τριπάκι αυτό των συγκρίσεων μεταξύ του Guru και άλλων διακεκριμένων εκλειπόντων mcs και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που (εκτιμώ πως) θα τραβήξουν τόσο πολύ στα άκρα το θέμα που θα φτάσουν να έχουν ξεχάσει τον λόγο για τον οποίο πήραν μέρος στις συγκεκριμένες συζητήσεις.

Πιστεύουμε ότι ο Guru είχε την καλοτυχία να "φύγει" έχοντας να κάνει τον κύκλο του μουσικά μη αφήνοντας έτσι κανένα κενό, βάζοντας παράλληλα τέλος σε ενδεχόμενες εικασίες για το πως θα κατέληγε, με ποιους θα συνεργαζόταν κλπ πριν καν αυτές αρχίσουν. Γαλήνιο, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει ειπωθεί κατα καιρούς για όσους πέθαναν πριν κάνουν τον κύκλο τους σαν καλλιτέχνες. Εμείς σαν Vibe Rated δεν μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από τον θάνατο ενός ιδιαίτερα αγαπητού mc και με τις ως άνω γραμμές αποτείουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και σεβασμού που μπορούμε και μας επιτρέπεται.

17989_452019964872193_1077964007_n

Σήμερα εφόσον είναι η μέρα του (ας την ονομάσουμε έτσι) πολλοί fans άνα τον κόσμο ποστάρουν στα social media ακυκλοφόρητες φωτογραφίες, αποσπάσματα άπο lives, αφιερωμένες ρίμες και άλλα. Παίρνoυμε όλα όσα βρήκαμε μέχρι στιγμής και σας τα παραθέτουμε μαζί με τα καλύτερα στιχάκια του όπως γράφει άνα ακόμα site που είναι αφιερωμένο στον ίδιο για να τον θυμηθείτε και εσείς μαζί μας με αγάπη.

The meaning of the name Gang-Starr, well I’ll tell ya

It means I find my mind can excel to

A greater type of thought, brought by the things that I’ve been taught

In relation to things that I rebel to divine and combine

(The Meaning of the Name)

I take action the minute that the crowd gets hype

I’m type – crashing down like a meteorite

I’m bogart-ing, mics and whole stages

Destroying MC’s dreams, from words to whole pages

(What I’m Here For)

Making you succumb to the drums of Gang-Starr

By far we are, truly gifted ones son

But if you were to speculate or estimate us losing

You’ll be dying, trying to face the fate of your delusions

(Check the Technique)

I doubt we’d ever be big time selling dope, coke, or dust

It’s killing us – let’s take our people and make a exodus

Annihilation, inhalation through the lungs

Or extermination – by the use of dirty guns

(My Advice 2 You)

My subject matter and context are blessed

Vocal inflection connects -  it’s a slug fest

Ladies approach to hear quotes from the spokesman

Thoughts are like oceans for my lyrics to float in

(Precisely the Right Rhymes)

Authentic vocal tone transmitting like a mobile phone

Welcome to my ghetto my man – hope you can hold your own

I make you first name to the last name: Curb

I gets grimy, stimey – who you? Revenge of the Herbs

(You Know My Steez)

Just because I make records? don’t mean that I’m gassed

And just because I’m rapping? don’t mean I chase ass

Just because I’m whylin? don’t mean I can’t stop

I got discipline baby and I use it a lot

(Discipline)

I try keeping my sanity by thinking of better times

If I write clever rhymes then maybe I’ll climb.

But what the hell’s success if the mess ain’t changing

5-0 is still corrupt -  stupid gangs still bangin’

(No Shame in my Game)

I seek Sun – deceive none – for each one must teach one

At least one must flow and show the structure of freedom

It’s me Dun -  cause petty things we don’t need ‘em

Let’s focus to create something great – for all that sees ‘em.

(Robbin Hood Theory)

Like I said, I’m an ill kid – so never dare test me

They wanna arrest me cuz I’m causing a frenzy

Fake gangsters come, and fake gangsters go

Real gangsters chill, cuz real gangsters know

(The Illest Brother)

Can you feel the music?

Leave a Reply