To marketing του Science Fiction...

Οι Brand New υπάρχουν από το 2000 με 4 ολοκληρωμένα άλμπουμ μέχρι και το 2009. Πρόσφατα ανακοίνωσαν περιορισμένα pre-orders ενός δίσκου που θα υποτίθεται ότι θα έφτανε τον Οκτώβρη στα σπίτια του κοινού. Και ξαφνικά στις 17 Αυγούστου, από το πουθενά, 500 fans παραλαμβάνουν έναν μυστήριο δίσκο! Αποτελούταν από 12 τραγούδια, όλα σε ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς ιδιαίτερες πληροφορίες (κάντε κλικ στην εικόνα). Προφανώς ο δίσκος leakαρε άμεσα, με streams, καλοκομμένα κι αριθμημένα τα κομμάτια σε torrents, κι ανέβηκε στο YouTube αρκετές φορές.

 

...ε, και το Science Fiction.

Σ' αντίθεση με τα άλλα 4 άλμπουμ, όπου καθένα αποτελούσε μια τομή για το μουσικό τους στυλ, το Science Fiction μοιάζει να έχει πάρει λίγο απ' όλα από τα προηγούμενα. Κι ενώ ακούς ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι Brand New σκάει μέσα ένα ακόρντο, ένας ρυθμός, κάτι που σου θυμίζει παλιότερα τραγούδια τους. Αυτό είναι ακόμα πιο εξόφθαλμο σε πολλούς στίχους που είναι αναφορές σε προηγούμενα έργα τους. Είναι κανούργιο, αλλά δεν το λες και καινοτόμο.

Προσωπικά, απογοητεύτηκα που δεν είχε συναισθηματικά screamo ξεσπάσματα, παρά στο τέλος του Same Logic/Teeth. Γενικώς, τα τραγούδια είναι πιο ακουστικά και μπαλάντες, με τα πιο ζωηρά να είναι λίγο πιο μπλουζ. Νοιώθω ότι δεν αξιοποιούνται τα φωνητικά του όπως στα άλλα άλμπουμ. Θυμάμαι όταν πρωτοέβαλα το Science Fiction ήθελα συνέχεια να πάω στο επόμενο κομμάτι, γιατί σε κάθε τραγούδι ένοιωθα ότι άκουγα «ένα από αυτά τα 1-2 όχι-τόσο-καλά των Brand New που προσπερνώ σε κάθε δίσκο τους τώρα». Τελικά, αποδέχτηκα ότι δεν έβγαλαν αυτό που ήθελα να ακούσω, οπότε απόλαυσα αυτό που ήθελαν εκείνοι να παίξουν. Ίσως απαγοητεύομαι επειδή μάλλον είναι η τελευταία τους δουλειά, οπότε σκέφτομαι ότι δεν θα ξαναβγάλουν κάτι που θα με σοκάρει.
Οι Brand New στιχουργικά πάντα είχαν αυτόν τον εξυπνακίστικο ερωτικό στίχο που θυμίζει The Smiths. Λίγο νοσταλγία και γκρίνια για το ανεκπλήρωτο, λίγο θέλω να στη πω, αλλά σε γουστάρω κιόλας, λίγο πετάω και την αλήθεια για το τί νοιώθω. Σαν ανώριμες ψυχές, που θέλουν να υψώσουν ένα τείχος, μα δεν αντέχουν και τελικά τα λένε χύμα. Στον τελευταίο τους δίσκο δεν λείπει κι αυτό, απλά είναι κάπως πιο μυστήρια τα πράγματα και πιο αυτονομημένες ιστορίες. Προσωπικό αγαπημένο το Desert, όπου ο τραγουδιστής παίζει το ρόλο ενός συντηρητικού συνομωσιολόγου που όλο λέει ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου, στο στυλ «μη λες ότι δε στά 'λεγα μετά», εκθειάζοντας έτσι την παράνοια και την μιζέρια αυτών των ανθρώπων.

Ας σταθούμε λίγο στο τί σημαίνει ο 5ος δίσκος για το κοινό των Brand New. Μιλάμε ότι περάσανε 8 χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία. Χιλιάδες περίμεναν με ανυπομονησία το τί θα γίνει τελικά με την μπάντα. Υπάρχουν άνθρωποι που τους ακούνε για 17 χρόνια και τώρα το σχήμα κάνει τον κύκλο του και γι' αυτούς. Με μια γρήγορη βόλτα στα social media, κι ειδικά στο αντίστοιχο subreddit, μπορείς να διαβάσεις πολλές ιστορίες από sadpersonz για το πως οι Brand New ήταν το soundtrack της ζωής τους τα τελευταία χρόνια. Όπως ένα ζευγάρι, που ακούγανε μαζί το Daisy (2009) όταν τα πρωτοφτιάξανε, και τώρα έχουν παντρευτεί κι ακούνε μαζί του Science Fiction. Γλυκανάλατες ιστοριούλες που ταιριάζουν απόλυτα με την αισθητική της μπάντας. Τίμια emo εντεχνίλα από 40άρηδες που δεν είναι emo. Το ότι δεν παίζει να τους δείτε ποτέ live Ελλάδα τους κάνει ακόμα πιο sadcore.

Το Science Fiction είναι επίσημα διαθέσιμο.

Τιτκώβ

Τιτκώβ

A youtuber and stand up comedian sharing his music fetishes.
Τιτκώβ