To ‘’River of Souls’’ γίνεται σε ένα χωριό της Πρέβεζας, τον Βουβοπόταμο, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα . Είναι ένα μουσικό festival που κινείται στο χώρο του ελληνικού underground rock . To διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και  η είσοδος είναι ελεύθερη, αφού το φεστιβάλ δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο στόχος είναι να καλυφθούν τα έξοδα και να χρησιμοποιηθούν σε δράσεις του Συλλόγου.

  • Πόσα χρόνια υπάρχει ο θεσμός;

Το festival ξεκίνησε το 2010 και φέτος κλείνει οκτώ χρόνια έχοντας γίνει πλέον θεσμός στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και όχι μόνο, μιας και έχει αρχίσει να γίνεται και ευρύτερα γνωστό στην ελληνική rock’n’roll κοινότητα.

  • Ποιες μπάντες παίζουν;

Η  σκηνή του ‘’River of Souls’’ έχει φιλοξενήσει σημαντικές μπάντες όπως οι Last Drive, οι Nightstalker,  οι 1000Moods, οι Villagers of Ioannina City, οι Blues Wire, οι Distortion Tamers, οι Big Nose Attack, οι Bullets, οι Thriller, οι Beggars, οι Bad Movies, οι Wish Upon A Star, οι Ghostdance The Band, οι This is Nowhere. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε τοπικές μπάντες να παρουσιάσουν την δουλειά τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 2 Headed Dogs που ήδη έχουν κυκλοφορήσει την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κάνοντας αισθητή την παρουσία τους . 

Για φέτος έχουμε τρεις πολύ δυνατές μπάντες , τους Dirty Fuse , τους Frantic Five και τους Bullets.

  • Πόσα άτομα βοηθούν σε αυτό;

Με το στήσιμο και την οργάνωση του festival ασχολούνται τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβοποτάμου αλλά και εθελοντές από το χωριό καθώς και φίλοι του συλλόγου. Σπουδαία είναι επίσης και η βοήθεια ανθρώπων που αφιλοκερδώς ενισχύουν την προσπάθεια παρέχοντας υλικοτεχνική υποδομή (προβολείς , τραπέζια , καρέκλες , γεννήτρια κ.α.). Επίσης πολύ σημαντική είναι η βοήθεια από τις τοπικές επιχειρήσεις που δίνουν μια οικονομική ενίσχυση – χορηγία. Ακόμη, ο Δήμος Πάργας βοηθάει στον καθαρισμό και την διαμόρφωση του χώρου και στο στήσιμο ενός παταριού.

  • Τι άλλο μπορούμε να δούμε αν επιλέξουμε τον τόπο σας, σαν προορισμό παράλληλα με το festival.

Η περιοχή μας είναι πανέμορφη . Στο χωριό μας , τον Βουβοπόταμο , βρίσκονται τα στενά και οι πηγές του μυθικού  Αχέροντα, που πραγματικά αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Ένα ακόμη μέρος που επιβάλλεται να δει κάποιος που θα έρθει, είναι το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στο χωριό "Μεσοπόταμο". Μπορεί ακόμη να επισκεφθεί το ιστορικό Σούλι και την πανέμορφη και γραφική Πάργα. Οι παραλίες μας επίσης είναι καταπληκτικές (Λούτσα, Αμμουδιά, Αλωνάκι, Όρμος του Οδυσσέα, Κερέντζα). Με λίγα λόγια αν κάποιος έρθει για το φεστιβάλ, θα έχει την  ευκαιρία να γνωρίσει και τις ομορφιές του τόπου μας.

  • Που μπορεί να μείνει κάποιος;

Υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Βουβοπόταμο και αρκετά στο διπλανό χωριό, την Γλυκή Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στο χώρο που γίνεται το φεστιβάλ. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν δωμάτια στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας , στο Καναλάκι Πρέβεζας , στην Αμουδιά, στη Λούτσα Πρέβεζας και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

  • Τι θα δει/ακούσει ο κόσμος από το fest και τι βλέψεις έχετε για το μέλλον;

Ο κόσμος που θα έρθει στο festival θα ακούσει πολύ ωραία μουσική σε ένα πανέμορφο μέρος. Το ‘’River of Souls’’ γίνεται κυριολεκτικά στις όχθες του Αχέροντα και ο συνδυασμός μουσικής και φυσικής ομορφιάς είναι μοναδικός. Επίσης θα δει στη σκηνή πολύ καλές μπάντες, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο, θα πιει τις μπύρες του με την παρέα του, θα φάει τα μοναδικά σουβλάκια του Ράκια (ο ψήστης μας ) και θα περάσει όμορφα.

Σκέψεις για το μέλλον υπάρχουν κι αφορούν την καλύτερη οργάνωση του festival , τη μεγαλύτερη του διάρκεια (2-3 μέρες) και διάφορες  δραστηριότητες  πέρα από το μουσικό κομμάτι (προβολές, παραστάσεις κλπ). Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να εξασφαλιστούν κάποια πράγματα όπως  για παράδειγμα να βρεθεί κάποιο μέρος κοντά στο χώρο που γίνεται το festival για ελεύθερο κάμπινγκ.

Αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από αρμόδιους φορείς (δήμο, περιφέρεια). Για την ώρα λοιπόν προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, να κρατήσουμε το φεστιβάλ σε ένα υψηλό επίπεδο μουσικά και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε ο κόσμος να περνάει καλά και να φεύγει γεμάτος όμορφα συναισθήματα από τον Αχέροντα.

  • Σας στηρίζει η τοπική κοινωνία;

Η τοπική κοινωνία μας στήριξε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να  μας στηρίζει γι’ αυτό και υπάρχει διάρκεια σ’ αυτό που κάνουμε , παρόλο που στην περιοχή δεν υπάρχει rock’n’roll σκηνή , ούτε μαγαζιά  που να παίζουν rock μουσική, ούτε μεγάλο κοινό. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική κι αυτό  φαίνεται από την παρουσία των ανθρώπων που έρχονται για να στηρίξουν το festival, χωρίς να είναι απαραίτητα οπαδοί της συγκεκριμένης μουσικής. Οι χωριανοί είναι πάντα δίπλα μας και το river of souls θεωρείται το γεγονός του καλοκαιριού για τον Βουβοπόταμο. Χωρίς τους ανθρώπους αυτούς δίπλα μας, δεν θα υπήρχε το festival. Η παρουσία τους και η στηριξή τους  είναι η δύναμή  μας.

  • Σαν διοργανωτές, τι πιστεύετε ότι ζητάει ο κόσμος για να περάσει καλά;

Σε ένα μουσικό festival το πρώτο ζητούμενο είναι η μουσική. Αυτοί που έρχονται συνειδητά για να ακούσουν τις μπάντες περνάνε σίγουρα καλά , γιατί ο συνδυασμός μουσικής και  τοπίου είναι μοναδικός. Στα θετικά του φεστιβάλ είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει είσοδος. Ο χώρος είναι ανοιχτός και  μπορούν να τον επισκεφθούν οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι κάτι το διαφορετικό και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να ακούσει για πρώτη φορά πολύ καλές μπάντες που δεν έχουν παίξει ξανά στην περιοχή.

Σαφώς και το river of souls δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες και την οργάνωση  των μεγάλων φεστιβάλ , είναι περισσότερο μια μουσική γιορτή που στήνεται με αυθορμητισμό,  μεγάλη αγάπη και διάθεση για προσφορά τόσο από εμας που το διοργανώνουμε, όσο και από τις μπάντες που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτό πιστεύω πως αποτελεί και τη συνταγή της επιτυχίας του.

Ευχαριστούμε πολύ που μας δώσατε την ευκαιρία να πούμε κάποια πράγματα για το "river of souls".

Ηλίας  Κολιοφώτης ,  πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβοποτάμου .

Eazy

Eazy

An interior designer who works as a dj/event promoter part time and listens to music full time
Eazy