Καλλιτέχνης : Memphidos
Album : Melody in the Mist
Κυκλοφόρησε : 12 Μαρτίου 2018
Label : Not on Label
Format : File, Streaming
Παραγωγή : Δημήτρης Σακκάς
Mix : Δημήτρης Σακκάς
Mastering : Σωτήρης Λάσκαρης
Machines used :

  • Propellerhead Thor
  • Propellerhead Malstrom
  • Propellerhead Subtractor
  • Propellerhead Grain
  • Propellerhead Humana
  • Propellerhead NN-XT
  • Korg Mono Poly for Reason
  • Korg Poly Six for Reason
  • Vst Zone Eclipsis

1 και μισό σχεδόν χρόνο μετά το techno dub στυλ του Connected Minds, έχουμε μια εντυπωσιακότατη επιστροφή του Memphidos στο βαθύ και μελαγχολικό ambient, χωρίς ψήγματα αισιοδοξίας ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ζωή είναι για τους τολμηρούς και τέτοια. Το καινούριο album Melody in the Mist, μας προσφέρει μια εμπειρία καλοστημένων textures από pads, με ελάχιστα έως καθόλου κρουστά, αλλά με arppegiators και sound effects, όλα σε 8 πακετάκια ισχυρής και απολαυστικής ambient.
Όσοι είστε για να αυτοκτονήσετε, ΜΗΝ ακούσετε αυτό το album, ή αν το κάνετε τέλος πάντων, είναι ιδανικό soundtrack.

The Beginning
Το εισαγωγικό 6λεπτο track δεν απογοητεύει καθόλου. Μια ιστορία για FM style pads, noise generators και sound effects.

It Is Near
Ένα πανέμορφο ηχοτοπίο βγαλμένο από τα τέλη των 90's. Με πρωταγωνιστή ένα arpeggiated μπάσο με overdrive. Ανάμεσα από industrial noises προσπαθεί να ξεφύγει μια μελωδία και τελικά τα καταφέρνει κορυφώνοντας κάπου στα μέσα του track.

Intense Emotions
Psy-chill track με κύριο στοιχείο ένα lead με arpeggiator. Εντάξει, έχει λίγη μικρή αισιοδοξία το track καθώς το arp περνάει από major δρόμους που και που. Σαν στήσιμο θυμίζει αρκετά κάποια παλιά παιξίματα του Memphidos κυρίως από το Walking to Loneliness

Line of Sight
Και το τέταρτο track δε θα πρωτοτυπήσει. Σε πιάνει από το κεφάλι με επιβλητικότατα pads και θες οπωσδήποτε να ακούσεις τη συνέχεια. Με ρυθμό κυμάτων θάλασσας σε μοναχική ακτή, τα ηχοχρώματα των pads πηγαίνουν και έρχονται φέρνοντας πάντα κάτι καινούριο στη σύνθεση. Αρκετά cinematic το συγκεκριμένο track.

Peace of Mind
Στα ίχνη παλιού καλού Memphidos και αυτό το track. Arpeggiators στα leads και στα μπάσα, με ανανεωμένο και πιο έμπειρο βέβαια sound design, αλλά μια σχετικά flat σύνθεση.

Melody in the Mist
Αλλά το έκτο track θα πρωτοτυπήσει. Σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, είναι το πιο dark και το πιο ενδιαφέρον για 'μένα ηχοχρωματικά. Εντυπωσιακότατα άναρχα παιξίματα σε synth “καμπάνες” του Eclipsis και με απίστευτα layered pads, καλομιξαρισμένα και έτοιμα για να φτιάξουν μια τέλεια μελαγχολική ατμόσφαιρα.

The Story Above Us
Το μοναδικό track στο album που έχει ξεκάθαρο τον ρυθμό παιγμένο από drum machine ή κάποιο loop τέλος πάντων. Low pitched και lo fi τα drums εδώ, χωρίς να παίρνουν τον πρώτο ρόλο. Mid tempo και κάπως trip hop λόγω του αργού και βαρέος παιξίματος σε συνδυασμό με κάποια string pads.

Make Me Feel
Η αρχή αυτού του track θα μπορούσε να είναι η στρωμένη συνέχεια του τέλους του “The Story Above Us”. Δεν μου αρέσει. Μου θυμίζει τίτλους τέλους σε αισιόδοξη ταινία που βασίζεται σε “πραγματική ιστορία”. Θεωρώ ότι ξεφεύγει από το ύφος αυτού του album κι έχει και piano. Δεν έχει κάτι κακό το piano. Ίσα ίσα είναι σαν την coca cola (που έχει αναφερθεί ξανά σε παλιότερο review). Αλλά κάνει το track να ακούγεται “προσγειωμένο” ενώ είναι ένα album που μας έκανε να αισθανθούμε ότι αιωρούμαστε.

Και τέλος βέβαια να (ξανα)πούμε ότι το artwork στο εξώφυλλο είναι δημιουργία του ίδιου του Δημήτρη Σακκά.

Sotiris Laskaris

Sotiris Laskaris

Sound engineer with a passion about electronic music.
Sotiris Laskaris

Latest posts by Sotiris Laskaris (see all)