Η ηλεκτρονική μουσική και όλα της τα παρακλάδια, χρωστούν ένα μεγάλο μέρος της τωρινής τους δύναμης, στο γκρουπ που δημιουργήθηκε το 1970 στο Düsseldorf της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Πρωτοπόροι, αινιγματικοί και μοναχικοί εκ πεποιθήσεως, οι KRAFTWERK αποτελούν μόνοι τους ένα κεφάλαιο μουσικής ιστορίας. Από την εποχή των χειροποίητων οργάνων και συσκευών που χρησιμοποιούσαν, έως τα εντυπωσιακά live shows τους, πρόκειται για ένα από τα πλέον βαρυσήμαντα ονόματα που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά στην Ελλάδα.

Λίγο πριν από τη συναυλία τους στην Αθήνα, καταγράφουμε μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του βιογραφικού τους.• Το όνομά τους σημαίνει στα γερμανικά “ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός”.

• H εφημερίδα Observer έγραψε για αυτούς πως “κανένα άλλο γκρουπ μετά τους Beatles δεν προσέφερε τόσα πολλά στην ποπ κουλτούρα”.

• Η τωρινή τους σύνθεση αποτελείται από τον Ralf Hütter, ιδρυτικό τους μέλος, καθώς και τους Fritz Hilpert, Henning Schmitz και Falk Grieffenhagen.

• Πρόδρομό τους αποτέλεσαν οι Organisation, σχήμα που υπήρξε ενεργό τη διετία 1969-70 και στο οποίο συμμετείχαν οι Ralf Hütter και Florian Schneider, πριν ιδρύσουν μαζί τους Kraftwerk.

• Από την πρώτη μέρα δημιουργίας τους το 1970, οι Kraftwerk έχουν το δικό τους στούντιο, υπό τον τίτλο Kling Klang, τον οποίο χρησιμοποιούν επίσης και για τη δισκογραφική τους εταιρία και τη διανομή του merchandise τους.

• Το άλμπουμ που εκτόξευσε τη δημοτικότητά τους ήταν το “Autobahn” του 1974, το οποίο έφτασε έως το Νο5 του Billboard top 200 και τους οδήγησε στις πρώτες τους συναυλίες σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

• Τα “Radio-Activity” (1975), “Trans-Europe Express” (1977), “The Man-Machine” (1978) και “Computer World” (1981) που ακολούθησαν, συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του μύθου των Kraftwerk.

• Το 1976, λίγο μετά την κυκλοφορία του “Radio-Activity”, οι Kraftwerk αρνήθηκαν πρόταση του David Bowie να τον συνοδέψουν στην περιοδεία του.

• Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του hip hop, υπήρξε το τραγούδι “Planet Rock”, στο οποίο ο Afrika Bambaata χρησιμοποιεί τη μελωδία του “Trans-Europe Express” των Kraftwerk.

• Το “The Model”, αγγλική εκδοχή του “Das Model”, κυκλοφόρησε το 1981 ως β’ πλευρά του single “Computer Love”. Παρόλα αυτά, λόγω του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος των DJs της εποχής για το “The Model”, η ΕΜΙ αποφάσισε, κόντρα στις επιθυμίες των Kraftwerk, να επανακυκλοφορήσει το single, αυτή τη φορά με το “Computer Love” στη β’ πλευρά.

• Ο Ralf Hütter είναι γνωστός λάτρης της ποδηλασίας, από την ενασχόληση με την οποία εμπνεύστηκε και το single “Tour de France” του 1983. Την ίδια χρονιά, ο Hütter τραυματίστηκε σοβαρά σε ποδηλατικό ατύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα.

• Η τελευταία στούντιο δουλειά των Kraftwerk, το “Tour de France Soundtracks” του 2003, το οποίο ήρθε 17 χρόνια μετά το “Electric Café”, έπιασε την κορυφή των γερμανικών charts.

• Οι Kraftwerk αντικαθιστούσαν ανέκαθεν τους εαυτούς τους με κούκλες και ρομπότ στις επίσημες φωτογραφήσεις, ενώ δεν επέτρεπαν επισκέψεις στο Kling Klang Studio, ούτε καν επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας. Παράδειγμα αυτής της στάσης, είναι η μαρτυρία του Chris Martin, ο οποίος προκειμένου να ζητήσει την άδεια χρήσης της μελωδίας του “Computer Love” των Kraftwerk για το “Talk” των Coldplay, χρειάστηκε να στείλει γράμμα μέσω των νομικών εκπροσώπων των δύο συγκροτημάτων, για να λάβει λίγες εβδομάδες μετά έναν φάκελο με μια ιδιόχειρη επιστολή, η οποία απλά ανέφερε τη λέξη “ναι”.

• Το 2014 οι Kraftwerk τιμήθηκαν με το βραβείο Grammy Lifetime Achievement, ενώ το 2015 το άλμπουμ “Autobahn” κέρδισε τη θέση του στο Grammy Hall of Fame. Φέτος, ήρθε η στιγμή για ένα ακόμη βραβείο Grammy, αυτή τη φορά στην κατηγορία Best Dance/Electronic Album, για το live “3-D The Catalogue”, το οποίο κυκλοφόρησε σε 8πλό CD και 9πλό βινύλιο, με την ιδιαιτερότητα ότι δεν περιλαμβάνει καθόλου ήχο από το κοινό, καθώς οι Kraftwerk επέλεξαν να απομονώσουν εξ ολοκλήρου τη μουσική.

• Η προηγούμενη (και μοναδική έως τώρα) επίσκεψή τους στην Ελλάδα, ήταν τον Ιούνιο του 2005, όταν και βρέθηκαν στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και στο Γήπεδο Beach Volley στην Αθήνα.


* Oι Kraftwerk εμφανίζονται με το 3D show τους το Σάββατο 3 Μαρτίου στο Γήπεδο Tae Kwon Do (37€ & 40€ ορθίων, 47€ & 52€ καθήμενων / 11876, Reload, Seven Spots, Media Markt, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος, Viva Spot Τεχνόπολης, FuzzClub.gr, Viva.gr).

πηγή : 

E-mail: jnegris@i-jukebox.gr